15 soorten vogels met rode borst (soortengids) - tips voor vogelspotten (2023)

Zin in een beetje karmozijnrode kleur? Het blijkt dat vandaag je geluksdag is! We hebben 15 opvallende voorbeelden verzameld van de vele vogelsoorten die je kunt vinden met een scheutje of meer glorieuze rode kleur. In de onderstaande secties vind je spechten, kardinalen, vinken en vele andere soorten vogels die een beetje of veel rode kleur dragen en we hebben ook informatie opgenomen over wat ze eten en waar je ze kunt vinden.

Soorten vogels met rode borst

Laten we eens kijken naar 15 soorten prachtige vogels met rode borst!

Cassin's Finch - Haemorhous cassini

15 Types of Red Breasted Birds (Species Guide) - Birdwatching Tips (1)

Kleuring en markeringen:Cassin's Finch heeft een bruinrode rug met kleine vleugels en staart van dezelfde kleur, met een witte onderbuik. De borsten van deze vogel zijn wit met zware roze tot rode strepen en in het gezicht heeft deze vogel een kleine, rode kuif en een bruinrood gezicht, met een witte en roze ooglijn en snorlijn die net onder de onderkant van de wang eindigt. .

Er is ook een dunne, witte oogring aanwezig en deze vogels hebben stevige, kegelvormige bruine snavels. Vrouwtjes en juvenielen hebben in principe hetzelfde patroon, maar ze zijn bruin en wit met donkere in plaats van roodachtige strepen.

Maat:Deze vogels hebben een lengte van 6 inch en een spanwijdte van ongeveer 9,8 tot 10,6 inch breed.

Eetpatroon:Tot 90% van het Cassin's Finch-dieet bestaat uit regenwormen, hoewel deze vogels ook genieten van duizendpoten, vliegen en af ​​en toe een kever.

Meer over Cassins Finch

Gevonden in bergachtige evergreens in Noord-Amerika, worden deze kleine vogels soms gevonden als tussendoortjes op zoutafzettingen en vaak in het gezelschap van kardinaalsmutsen, kruisbekken en verschillende andere soorten vinken.

Als deze kleine vogels geen wormen eten, vullen ze hun dieet aan met fruit zoals druiven, appels en vuurdoornbessen en je kunt ze ook zien snacken op Manzanita en wattenstaafjes in de lente- en zomermaanden. Het is ook interessant om op te merken dat als je een vrouwtje ziet zingen, je nog eens moet kijken: het eerste broedseizoen heeft een mannetje nog steeds een bruin en wit verenkleed, wat leidt tot de algemene misvatting dat de vrouwtjes dezelfde liedjes zingen als de mannetjes!

Crimson-Collared Grosbeak - Rhodothraupis celaeno

15 Types of Red Breasted Birds (Species Guide) - Birdwatching Tips (2)

Kleuring en markeringen:De Crimson Collared Grosbeak heeft een zwarte rug, met korte vleugels die twee kleine, rode vleugelbalken dragen, en ze hebben lange, zwarte staarten. De onderbuik en borst van deze vogel is een scherpe karmozijnrode kleur, die aan de bovenkant omhoog loopt in de nek en de top van de rug om de veelbetekenende 'kraag' te maken.

Aan het gezicht zijn deze vogels zwart, met een v-vormige kleur die naar beneden in het borstgebied wordt gedragen. Deze vogels hebben ook kleine, parmantige zwarte kammen en als je goed kijkt, zie je een dunne, witte ooglijn. Deze vogels hebben stevige, conische rekeningen die een mix zijn van grijs, wit en zwart. Vrouwtjes hebben dezelfde markeringen, maar hun verenkleed is olijfkleurig in plaats van het rood van de mannetjes.

Maat:Deze vogels zijn 8 tot 9,25 inch lang en hebben een spanwijdte van ongeveer 12,5 inch breed.

Eetpatroon:Deze vogels houden over het algemeen van bessen en fruit, maar ze eten vooral graag bladeren van aardappelplanten en van de giftige 'Deadly Nightshade'.

Meer over de Crimson-Collared Grosbeak

De Crimson-Collared Grosbeak is te vinden in het bos en aan de rand, evenals in gebieden met dicht struikgewas in het noordoosten van Mexico en de zuidelijke delen van Texas. De eerste waarnemingen van deze vogels waren in 1974 en daarom weten we niet veel over deze soort, behalve dat ze graag hun blauwgrijze eieren leggen in zware verzamelingen struiken en dat ze dol zijn op mango's, Chinese bessen, en loquats.

Als je er een ziet, zorg er dan voor dat je een foto maakt die je kunt delen en observeren zolang je kunt... alle notities die je kunt delen zullen zeer gewaardeerd worden door je mede-vogelaars!

Eared Quetzal - Euptilotis neoxenus

15 Types of Red Breasted Birds (Species Guide) - Birdwatching Tips (3)

Kleuring en markeringen:De Eared Quetzal, ook bekend als de Eared Trogon, heeft een glinsterende groene rug met middellange vleugels die iriserend blauwachtig groen zijn bij de schouders en meestal zwart, met grijsachtige buitenranden op de vleugels. Ze hebben lange, vierkante, donkerblauwe staarten met lichtblauwe accenten en witte onderzijden en de buik en borst van deze vogel is opvallend rood, met een v-vormige wig van blauwachtig groen die het rood op de bovenborst verdeelt.

In het gezicht zijn deze vogels zwart en hebben ze stevige, licht gebogen grijs-naar-zwarte snavels. Vrouwtjes hebben een meer gedempte kleuring, neigen eerder naar grijs dan naar zwart en hebben een saaier verenkleed.

Maat:Deze vogels zijn 13 tot 14 inch lang en hebben een spanwijdte van ongeveer 24 inch als ze volgroeid zijn.

Eetpatroon:Eared Quetzals eten graag boskrekels, motten, rupsen, en deze kleine omivorven zijn ook dol op fruit, vooral de wratachtige vrucht van de Madrone-boom.

Meer over de Eared Quetzal

Ooit alleen in Mexico gevonden, is de Eared Quetzal in beweging en wordt nu soms ook in Arizona en New Mexico gezien. Ze lijken van canyons te houden, vooral die dicht bij water, maar zoeken geen kuddes - afgezien van het broedseizoen zijn deze vogels meestal kleurrijke eenlingen. In het bos zijn deze mooie vogels dol op het stelen van spechtenholen!

Het broedseizoen voor de Eared Quetzal is van maart tot oktober, dus als je het geluk hebt om er een te zien die een vrouw het hof maakt, dan staat je een traktatie te wachten. Mannetjes vliegen graag recht omhoog, voeren vaak luchtstunts uit voordat ze scherp naar beneden vliegen en zingen terwijl ze gaan!

Elegante Trogon – Trogon elegans

15 Types of Red Breasted Birds (Species Guide) - Birdwatching Tips (4)

Kleuring en markeringen:De elegante trogon is een behoorlijk kleurrijke vogel, met een kopergroene rug met korte, grijze vleugels met wat zwart en wit aan de middenranden en lange, olijfkleurige en grijze staarten met opvallende zwart-witte strepen en strepen aan de onderkant. De buik en borst zijn rozerood met een witte strook bovenaan, gevolgd door een groene kraag met een zwarte keel en kop.

Ze hebben een kenmerkende geelrode oogring en een stevige, halflange gele snavel die licht gebogen is. Vrouwtjes en juvenielen hebben een grijsbruine in plaats van zwarte kleur, en er is ook een witte druppelvormige markering op het gezicht aanwezig.

Maat:Deze vogels hebben een lengte van ongeveer 11 tot 12 inch en spanwijdte tot 16 inch breed.

Eetpatroon:Deze vogels geven de voorkeur aan levend voedsel en kauwen vrolijk op katydids, rupsen, wandelstokken en soms verraste hagedissen.

Meer over de Elegante Trogon

Elegante Trogons worden beschouwd als een vrij gewaardeerde waarneming en je kunt ze alleen zien in Zuidoost-Arizona, tenzij je toevallig Guatemala of Mexico bezoekt. In Arizona zijn er vogels zoals eiken- en dennenbossen, maar ze hebben veel habitats, zoals laaglanden, uiterwaarden en vooral naaldbossen waar ze kunnen worden gevonden.

Ze 'praten' niet veel, staan ​​vaak plechtig als ze worden gezien, hoewel ze bekend staan ​​om af en toe een 'kwah' uit te zenden en hoewel ze de voorkeur geven aan levend voedsel, zullen fruit en bessen zeker voldoende zijn. Interessant genoeg kunnen deze vogels hun hoofd op dezelfde manier draaien als uilen, dus als je er een ziet en geluk hebt, krijg je misschien een demonstratie te zien van dat 360 graden bereik dat je doet denken aan de film 'Exorcist'. Met een beetje geluk ga je naar huis met een paar mooie foto's en video's om te delen van deze kleurrijke, mooie soort!

Hepatische Tanager - Piranga flava

15 Types of Red Breasted Birds (Species Guide) - Birdwatching Tips (5)

Kleuring en markeringen:De Hepatic Tanager heeft een rode rug afgewisseld met grijzen, evenals lange grijze en rode vleugels en een middellange rode staart met een grijsachtige punt. De onderbuik en borst van deze vogel zijn prachtig, bijna oranjerood, wat aanzienlijk oplicht op de overwegend rode kop van deze Tanager.

Bij de ogen loopt een brede strook grijs die teruggaat naar de wang, met een beetje grijs aan de boven- en achterkant van de kop, en deze vogels hebben een dikke, licht gebogen grijze snavel. Vrouwtjes en juvenielen zijn van boven geelachtig olijfgroen en van onder bleekgeel.

Maat:Deze vogels kunnen zo klein zijn als 3,5 inch of zo groot als 7,9 inch lang, met een spanwijdte van ongeveer 12,6 inch breed.

Eetpatroon:Terwijl ze hun dieet aanvullen met af en toe bessen, geven levertangaren de voorkeur aan spinnen en insecten die ze in de bomen kunnen vinden en plukken.

Meer over de Hepatische Tanager

Gevonden in Noord-, Zuid- en Midden-Amerika, worden Hepatic Tanagers soms gezien in Arizona en New Mexico en ze zijn dol op dennen- en eikenbossen, als ze die kunnen vinden. De naam 'Hepatic' verwijst naar hun roodbruine kleur, net als een lever, en van half mei tot juni kun je de mannetjes betrappen op een verkering.

Deze vertoning is niet vanuit de lucht, zoals bij sommige vogels, maar eerder te zien in de bomen waar een mannetje zijn vleugels uitspreidt om te pronken met zijn kleurrijke rug. Luister na het broedseizoen naar heen en weer gaande oproepen, want de nieuwe ouders zullen heen en weer zingen met hun kuikens!

Huisvink - Haemorhous mexicanus

15 Types of Red Breasted Birds (Species Guide) - Birdwatching Tips (6)

Kleuring en markeringen:De schattige kleine huisvink heeft een gestreepte rug die bruin of zwart-wit is, met korte vleugels van dezelfde kleur met twee witte vleugelbalken. Ze hebben korte, licht ingekeepte staarten die ook aan de bovenkant gestreept zijn en aan de onderkant glad wit en grijs. De onderbuik van deze vogel is wit, de rozerode strepen worden dikker bij de borst, en het gezicht van deze vogel is meestal rood - met grijs rond de wang en de ogen, evenals een beetje op de achterkant van het hoofd en de kruin .

Vrouwtjes hebben dezelfde tekening maar missen de rode kleur en hun strepen zullen wat vager zijn. Deze vogels hebben dikke, conische grijze rekeningen.

Maat:Deze kleine vogels zijn 5,1 tot 5,5 inch lang en hebben een spanwijdte van 7,9 tot 9,8 inch breed.

Eetpatroon:Deze vogels eten zaden die in het onkruid worden gevonden, evenals knoppen en andere delen van bloemen, en alle kleine vruchten die ze kunnen vinden. Zaden van deze vruchten worden aan hun jongen gevoerd en ze eten ook af en toe een insect als ze ze vinden.

Meer over de Huisvink

Gevonden in Mexico, maar ook in het oosten van de Verenigde Staten en de staat Hawaï, zijn huisvinken comfortabel in zowel de achtertuin als de bosomgeving, en deze springerige kleine vogels zijn meer dan blij om je feeder te bezoeken.

Interessant genoeg zijn er ongeveer 11 ondersoorten van deze vogel, dus de kleuring kan een beetje variëren, afhankelijk van waar je ze ziet. Niet alleen dat, ze hebben hun eigen 'accenten', met liedvariaties die vaak voorkomen in verschillende regio's!

Northern Cardinal - Kardinaal kardinaal

15 Types of Red Breasted Birds (Species Guide) - Birdwatching Tips (7)

Kleuring en markeringen:Een oude favoriet voor veel vogelaars, de Northern Cardinal heeft een karmozijnrode rug, met korte, rode vleugels getint met bruine en lange staarten van dezelfde kleur. De onderbuik en borst van deze vogel zijn ook rood, terwijl het gezicht van de kardinaal rood is met een zwart halfmasker dat doorloopt onder de snavel en op de keel.

Northern Cardinals hebben een mooie, grote kuif en stevige, conische rode snavels. Vrouwtjes zijn lichtbruin van kleur, met rode accenten in hun toppen, vleugels en staarten.

Maat:Deze vogels meten 8,3 tot 9,1 inch en hebben een spanwijdte van ongeveer 9,8 tot 12,2 inch breed.

Eetpatroon:Northern Cardinals eten veel verschillende insecten, zoals vliegen, kevers en duizendpoten, hoewel ze ook klein fruit, bloemknoppen, afvalgranen en ander fruit en groente eten.

Meer over de noordelijke kardinaal

De noordelijke kardinaal komt voor in Mexico, Midden-Amerika en in het hele oosten van de Verenigde Staten. Deze opvallende vogels, geloof het of niet, krijgen veel van die rode kleur van het voedsel dat ze eten. Chemische stoffen die bekend staan ​​als carotenoïden zitten in bepaalde voedingsmiddelen en ze helpen om dat verbazingwekkende rode pigment te produceren, genoeg tot het punt dat als een mannelijke kardinaal ze niet krijgt, je zult zien dat de vogel langzaam bruin begint te worden!

Deze karmozijnrode wonderen vormen een partner voor het leven en grappig genoeg worden ze ook van tijd tot tijd kaal! Je kunt dit in de late zomer zien en als je dat doet, maak je geen zorgen - het zal teruggroeien, je hebt net de kardinaal gevangen tijdens een seizoensrui.

Geverfde Vlaggenlijn - Passerina ciris

15 Types of Red Breasted Birds (Species Guide) - Birdwatching Tips (8)

Maat:De geverfde gors is een oogverblindend kleurenspel, met een geelgroene rug, halflange geelgroene vleugels die donker zijn rond de vleugelpunten en de binnenvleugel, met een lijn van blauw en rood die naar de buitenste schouder loopt. De onderrug en staart zijn eigenlijk rood, met donkerbruin of zwart aanwezig op de lange staart en de onderbuik en borst van deze vogel zijn ook rood.

Op het gezicht heeft de vogel een opvallend blauw, dat doorloopt in de nek en over de bovenkant van de schouders, en een fel rood-oranje oogring maakt je identificerende eigenschappen compleet. Vrouwtjes en juvenielen zijn vergelijkbaar, maar verwachten meestal geelachtig groene en veel minder levendige oogringen.

Eetpatroon:Deze vogels zijn voornamelijk granivoren, wat betekent dat ze voornamelijk leven op een dieet van zaden en granen. Witte prosogierst is toevallig ook een van hun favoriete soorten. Hint hint! Dat gezegd hebbende, kauwen ze af en toe op vliegen, wormen en zelfs spinnen - vaak stelen ze gevangen vliegen en andere insecten uit hun web!

Meer over de Geverfde Vlaggenlijn

Als je op zoek bent naar de schilderijgors, dan vind je deze vogels in 2 Noord-Amerikaanse afzonderlijke regio's - de eerste is van North Carolina tot Central Florida en de tweede in het zuiden en midden van de Verenigde Staten. Ze zijn ook te vinden in Mexico, de Bahama's en Cuba!

Deze felgekleurde vogels zijn een genot om naar te kijken tijdens het paarseizoen, dan zullen de mannetjes hun borst opblazen en hun veren laten zien aan een vrouwtje waarmee ze niet voor het leven zullen paren... hoewel misschien wel het hele broedseizoen.

Geverfde Roodstaart – Myioborus pictus

15 Types of Red Breasted Birds (Species Guide) - Birdwatching Tips (9)

Kleuring en markeringen:Painted Redstarts hebben zwarte ruggen met korte, zwarte vleugels, die elk een grote, witte vleugelvlek hebben. Hun lange, zwarte staarten zijn wit aan de onderkant en dit wit loopt door tot in de onderbuik van de vogel, voordat het verandert in een levendige rode kleur die van de buik naar de bovenkant van de borst loopt. Deze kleuring wordt geflankeerd met zwart aan de zijkant.

In het gezicht is deze vogel zwart, met een gebogen witte onderstreping onder elk oog, en deze vogels hebben een dunne, licht gebogen snavel. De jongeren zullen grijs zijn in plaats van rood, aan de borst en de bovenste delen van de buik.

Maat:Deze vogels zijn 5,1 tot 5,9 inch lang en hebben een spanwijdte van ongeveer 8,3 inch breed.

Eetpatroon:Hoewel ze af en toe zaden en bessen eten, bestaat het grootste deel van een dieet van Painted Redstarts uit verschillende insecten, zoals langpootmugen, sprinkhanen, rupsen en motten. Ze plunderen ook af en toe een kolibrievoeder voor suikerwater, omdat ze een beetje een zoetekauw zijn.

Meer over de Geverfde Roodstaart

De Painted Redstart is te vinden in Mexico en Midden-Amerika, hoewel je ze ook kunt vinden in de zuidwestelijke staten Arizona, New Mexico en de Lone Star State of Texas. Merk op dat mannetjes en vrouwtjes even goed zingen, wat vrij ongebruikelijk is bij vogels, en je zult dat lied waarschijnlijk horen voordat je de eigenlijke vogel ziet.

Ondanks die geweldige kleuren, is de Painted Redstart op de een of andere manier een klein beetje een sneak!

Pine Grosbeak - Pinicola enucleator

15 Types of Red Breasted Birds (Species Guide) - Birdwatching Tips (10)

Kleuring en markeringen:Grosbeaks hebben rode ruggen met grijze accenten, evenals kleine vleugels die grijs zijn bij de schouders en donkerder grijs aan de onderkant, met 2 prominente witte vleugelstrepen aanwezig. Ze hebben lange, grijze staarten met een lichte inkeping aan deze punt en in het gezicht zijn deze vogels rood met grijze hints, evenals een diamantgrijs masker. Deze vogels hebben stevige, licht gebogen grijze tot zwarte rekeningen.

Maat:Deze Grosbeaks meten I op 7,9 tot 9,8 inch lang, met een spanwijdte van ongeveer 13 inch breed.

Eetpatroon:Esdoornknoppen, naaldboomzaden, bessen en af ​​en toe insecten vormen het dieet van de Pine Grosbeak - met insecten als de favoriete zomermarkt, terwijl fruit, zaden en groenten het grootste deel van zijn winterdieet uitmaken.

Meer over de Pine Grosbeak

Pine Grosbeaks houden van naaldbossen en je kunt ze zowel in Canada als in het noordwesten en westen van de Verenigde Staten vinden. Van deze ongrijpbare kleine schoonheden is bekend dat ze het ontwerp van het Canadese biljet van $ 1000 in 1986 sierden en hoewel 'Pine' in hun gewone naam staat, zit het ook verborgen in de geslachtsnaam - Pinicola is gewoon Latijn voor 'Pine Dweller'!

Paarse vink - Haemorhous purpureus

15 Types of Red Breasted Birds (Species Guide) - Birdwatching Tips (11)

Kleuring en markeringen:Paarse vinken hebben roze-rode en bruine ruggen, met middellange vleugels van dezelfde kleur, die elk een dunne, roze en witte vleugelbalk hebben. Ze hebben parmantige, halflange roze-bruine staarten met wit aan de randen en witte onderbuiken. Beginnend bij de onderbuik is er een roze-rode streep, die in volume toeneemt naarmate de kleur omhoog beweegt langs de borst.

In het gezicht hebben deze vogels donkerrode gezichten, met roze ooglijnen en snorlijnen die respectievelijk eindigen aan de achterkant van het hoofd en onder de wang. Deze vogels hebben stevige, conische gele snavels, vaak met een vleugje zwart. Vrouwtjes zullen meer olijfkleurig zijn, met een witte oogstreep en donkere markering bij de keel.

Maat:Deze kleine vogels zijn 4,7 tot 6,3 inch lang en hebben een spanwijdte van 8,7 tot 10,2 inch breed.

Eetpatroon:In de winter voeden paarse vinken zich bijna voornamelijk met zaden van het onkruid, gras en ook van essen en iepen. Zodra het buiten warmer wordt, staan ​​ook fruit en bessen op het menu, evenals rupsen, vliegen en kevers.

Meer over de Purpervink

Paarse vinken zijn te vinden aan de Pacifische kust, maar ook in Canada en in het oosten van de Verenigde Staten. Ze zijn dol op zowel loof- als naaldbossen en deze kleine vogels zijn behoorlijk socialites, vaak foerageren en slapen tussen Amerikaanse distelvinken en dennensijzen - hoewel er een pikorde is. Paarse vinken kunnen gemakkelijk baas zijn over distelvinken, maar ze letten op hun 'p's en q's' rond de dennensijzen.

Pyrrhuloxia - Kardinale sinuatus

15 Types of Red Breasted Birds (Species Guide) - Birdwatching Tips (12)

Kleuring en markeringen:Pyrrhuloxias, met hun grote toppen en rode spetters, lijken veel op geelsnavelkardinalen die in as zijn gerold. Ze hebben grijze ruggen, met halflange grijze vleugels met rood aan de buitenzijden, en lange, grijze staarten die aan de onderzijde rood zijn en grijze vlekken hebben aan de uiteinden. Deze vogels hebben ook een witte stuit en een dieprode buik en borst, met een zware flanking van grijs naar de bovenkant van de borst.

Aan het gezicht hebben deze vogels grijze koppen, maar dieprood bij de ogen, de keel en de toppen van hun majestueuze toppen. Deze vogels hebben grote, korte gele snavels en vrouwtjes zullen meer buffy grijs zijn dan rood.

Maat:Deze vogels hebben een afmeting van ongeveer 8,3 inch van punt tot staart en hebben een spanwijdte van gemiddeld ongeveer 12 inch breed.

Eetpatroon:Cactusvruchten, bessen en zaden maken een groot deel uit van het dieet van de Pyrrhuloxia en hij eet ook veel insecten als hij kan, zoals rupsen, kevers, sprinkhanen en meer.

Meer over de Pyrrhuloxia

Ontdekt in 1838 door een van de neven van Napoleon (ene Charles Lucian Bonaparte), kan de Pyrrhuloxia worden gevonden in de zuidwestelijke staten van New Mexico, Arizona en Texas, waardoor sommigen geloven dat deze vogel bekend zou moeten staan ​​als de 'woestijnkardinaal'. Zoek naar deze vogels rond woestijnstruikgewas en in de winter zullen ze veel gemakkelijker te spotten zijn, in zwermen van wel 1000 vogels tegelijk!

Deze vogels zijn ook behoorlijk territoriaal over hun eigen gebieden, hoewel de verdediging van hun eigen soort meer lijkt te worden gedaan voor de show, in plaats van over te gaan in daadwerkelijke gevechten.

Rode Kruisbek – Loxia curvirostra

15 Types of Red Breasted Birds (Species Guide) - Birdwatching Tips (13)

Kleuring en markeringen:Rode kruisbekken hebben stevige rode ruggen, met halflange grijze vleugels die een beetje rood op de schouders vertonen en dunne sporen van witte contouren. Ze hebben korte staarten met inkepingen die donker zijn, met witte randen, en vage leesspatten en de onderbuik en borst van deze vogel zijn hetzelfde steenrood als hun rug - met kleine witte vlekjes zichtbaar van dichtbij.

Aan het gezicht hebben deze vogels rode koppen met grijze ooglijnen die teruglopen en rond de wang buigen en ze hebben ook vreemde snavels, die gebogen en grijs zijn en elkaar overlappen en elkaar een beetje kruisen wanneer ze volledig gesloten zijn. Vrouwtjes zijn anders gekleurd, ze zijn geelachtig of olijfkleurig met overal bruine of grijze vlekken.

Maat:Deze vogels zijn 5,5 tot 7,5 inch lang, met een spanwijdte van bijna 10 tot 11 inch breed.

Eetpatroon:Rode kruisbekken eten voornamelijk zaden, hoewel ze ook eten van bessen, bloemknoppen en af ​​en toe een rups of andere kleine insecten die tijdens het broedseizoen worden gevangen.

Meer over de Rode Kruisbek

Gevonden in Mexico en in de Verenigde Staten, zijn Red Crossbills behoorlijk interessante vogels. Neem bijvoorbeeld die kromme rekeningen. Totdat de vogels ongeveer 4 tot 5 weken oud zijn, zijn hun snavels eigenlijk recht, maar ze worden 'gekruist' en het dient een duidelijk doel: dennenappels openbreken. Sterker nog, ze eten zoveel naaldboomzaden, dat deze zaden ook de meest voorkomende ‘babyvoeding’ zijn voor hongerige kuikens!

Zoek ze in naald- of groenblijvende bossen en ze bezoeken ook af en toe een park- en achtertuinfeeder.

Boomklever met rode borst - Sitta canadensis

15 Types of Red Breasted Birds (Species Guide) - Birdwatching Tips (14)

Kleuring en markeringen:Boomklevers met rode borst zijn schattige kleine jongens en meiden, met blauwgrijze ruggen en korte blauwgrijze vleugels met donkergrijze buitenranden en uiteinden. Ze hebben ook kleine, blauwachtige = grijze staarten die aan de onderkant wit zijn.

De onderbuik en borst van deze vogel hebben een kaneel-roestkleur en hun gezicht heeft witte gezichten met een lang zwart bandietenmasker en een kleine zwarte muts. Deze vogels hebben dunne, scherpe en middellange zwarte snavels en vrouwtjes zien er ongeveer hetzelfde uit, zij het met een saaiere roestbruine kleuring.

Maat:Deze kleine vogels zijn gemiddeld ongeveer 4,3 inch lang en hebben een spanwijdte van 7,1 tot 7,9 inch breed.

Eetpatroon:Roodborstboomklevers eten veel zaden, vooral coniferen, en ze genieten ook van af en toe een spin en andere insecten.

Meer over de roodborstboomklever

Deze kleine schatjes zijn te vinden in Mexico of in de Verenigde Staten, met name in Idaho, Washington, de kust van Californië en in het westen van Montana. De naam 'boomklever' komt van een schattige en praktische gewoonte van deze vogels, die vaak worden gezien terwijl ze kleine noten in boomschors wringen om op te slaan voor later gebruik.

Deze vogels installeren ook een beetje beveiliging (of misschien een voedselval, we weten het niet zeker) op de gaten in hun huizen in de vorm van coniferenhars dat langs de randen is aangebracht. Voor het geval je je afvraagt ​​hoe je een groep van deze vogels moet noemen, worden roodborstboomklevers die in aantallen reizen een 'pot met boomklevers' genoemd. Het klinkt een beetje vreemd, maar het is waar!

Sapsucker met rode borst - Sphyrapicus ruber

15 Types of Red Breasted Birds (Species Guide) - Birdwatching Tips (15)

Kleuring en markeringen:Sapsuckers met rode borst zijn een soort specht met een zwarte, witgevlekte rug, met halflange zwarte vleugels en een lange, ingekeepte zwarte staart. Deze staart is zwart en wit aan de onderkant en de buik en borst van deze vogel zijn meestal wit met zwarte vlekken, behalve aan de bovenkant van de borst waar je een diep en rijk rood ziet dat naar beneden komt vanaf het gezicht en de keel in een v-formatie.

In het gezicht hebben deze vogels rode koppen en kenmerkende witte lijnen helemaal achteraan de snavel, voor de ogen. Zoals alle spechten hebben deze Sapsuckers lange, dunne zwarte snavels.

Maat:Deze vogels meten 7,9 tot 8,7 inch van punt tot staart en hebben een spanwijdte van 14,6 tot 16 inch breed.

Eetpatroon:Zoals de naam al doet vermoeden, houden deze vogels van zoet sap en hierdoor krijgen ze ook een aanzienlijke hoeveelheid mieren en andere insecten. Ze houden ook van bessen, fruit en noten, indien beschikbaar.

Meer over de roodborstsapzuiger

Sapsuckers met rode borst zijn te vinden aan de Pacifische kust en variëren ook van Alaska tot British Columbia. Ze houden van dennen- en loofbossen en maken hun nesten in verrotte boomholten, en het is een schattig klein feitje dat je misschien niet weet, maar kolibries maken vaak gebruik van Sapsucker-holen die zijn ontruimd en verbergen zich veilig binnen totdat de bloemen beginnen te bloeien!

Enkele laatste woorden

Dat is alle ruimte die we vandaag hebben en we hopen dat je genoten hebt van dit kleine uitstapje in de wereld van roodborstvogels. Hoewel we slechts 15 van onze favorieten hebben behandeld, moet je goed in de gaten houden - er zijn nogal wat soorten die deze kleur dragen en je wilt ze zeker niet missen.

Houd je ogen open en je camera gereed, plus een zak vol zaad kan nooit kwaad, en met een beetje geluk heb je misschien wat foto's om met de rest van ons te delen. Tot de volgende keer, veel vogelplezier, mensen!

FAQs

Wat vind een roodborstje lekker? ›

Roodborstjes hebben een voorkeur voor eten op de grond of een voedertafel. Ze eten graag zachte voeders zoals havermout, zonnebloemkernen en rozijntjes. De toegevoegde gedroogde meelwormen maken dit voer tot een ware lekkernij voor roodborstjes.

Waar zijn roodborstjes gek op? ›

De roodborst verblijft maar zelden in een vogelhuisje of nestkast. Het liefst verblijven de zangvogels in (stekelige) struikgewassen of een goede laag kruiden. Op die manier kan het kleine bruine vogeltje zich goed verschuilen. Ze maken hun nest namelijk op de grond of net erboven.

Hoeveel eitjes legt een roodborstje? ›

De roodborst broedt in april-juli met 2 broedsels. Per legsel 5 of 6 gespikkelde wit-blauwachtige eieren.

Hoe weet ik wat voor vogel het is? ›

De Gewiekste Vogelgids is een mooie gids om mee te beginnen, met prettig gedoseerde hoeveelheden informatie. Maar ook de Minigids Vogels van Nederland en Belgie is een fijne gids. Kom ze in de winkel van Vogelbescherming bekijken of bestel in de webshop.

Hoe laat gaan vogels slapen? ›

Eten gaat voor slapen

Vogels slapen op de momenten dat ze niet kunnen eten. Dat is lang niet altijd 's nachts. Zaadeters, zoals mezen en vinken, hebben daglicht nodig om hun voedsel te vinden, dus zij slapen wel als het donker is.

Hoe praat je met een vogel? ›

Hoe socialer je papegaai of parkiet wordt, hoe makkelijker hij contact met jou zal zoeken. Je laat hem best ook dicht bij jouw stem zitten, op je vinger of je schouder. Begin met een makkelijk woordje. Liefst iets wat je vogel regelmatig hoort, zoals 'Daag!

Hoe zien vogels de mens? ›

Met de staafjes in het netvlies zien vogels licht en donker. Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben. Daarnaast zien vogels, in tegenstelling tot mensen, ook ultraviolet licht en beleven de wereld daardoor toch heel anders dan wij.

Hoe zien vogels mensen? ›

Vogels kunnen beter UV-reflectie waarnemen en kleuren zien dan mensen. Ze schrikken van de kleinste veranderingen, bijvoorbeeld een rode voerbak in plaats van een witte. Voorkom snelle en gehaaste bewegingen, vooral als de vogels nog schuw zijn.

Is havermout ook goed voor vogels? ›

Havermout: havermout kan je zowel als strooivoer op de grond gebruiken als op de voedertafel. Zaadeters zoals mussen, mezen, vinken, groenlingen en roodborstjes houden hiervan. Meelwormen en insecten: bevatten veel proteïnen en zijn bijzonder voedzaam voor vogels.

Is rijst goed voor vogels? ›

Veel keukenrestjes zijn prima en kan je geven aan de tuinvogels. Wat je niet mag geven zijn restjes met veel zout of kruiden of restjes die beschimmeld zijn. Vetrandjes, gekookte aardappelen, gekookte rijst of fruit zullen je tuinvogels heerlijk vinden en zijn ook nog eens goed voor ze.

Welk fruit is goed voor vogels? ›

Vogels in de tuin zijn op zoek naar eten en fruit is een van de favorieten. Onze eigen fruitvoorkeuren zoals appels, aalbessen, druiven en natuurlijk kersen worden door veel vogels gezien als een cadeautje. Met meer exotisch fruit zoals kiwi duurt het even voordat ze doorhebben dat daar ook niks mis mee is.

Waar slapen vogels als het regent? ›

Schuilen voor de storm

Laag, in de luwte van groenblijvende naaldbomen en in dichte hagen en riet. Daar zijn ze beschermd tegen regen en wind. Daarbij geldt: hoe lager hoe warmer. Holenbroeders, zoals mezen, schuilen ook in holtes.

Waarom staat een vogel op 1 poot? ›

Waarom vogels één been optrekken tijdens het slapen, heeft waarschijnlijk alles te maken met warmte. Een vogelpoot heeft nauwelijks isolatie: het is letterlijk vel over been. Via die naakte poten verliezen ze dus heel wat warmte, zeker als één van die poten dan ook nog eens in het water staat.

Kan je een vogel laten inslapen? ›

Wanneer er sprake is van uitzichtloos lijden, dan kan in overleg met de dierenarts besloten worden tot euthanasie. Het in laten slapen van uw huisdier blijft een moeilijke keuze, het zal enkel na goed overleg gebeuren en als er geen andere goede mogelijkheden meer zijn.

Hoe geef je een vogel aandacht? ›

Makkelijke truckjes om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld opstappen, afstappen en omdraaien. Maar ook een pootje geven kun je ze leren. Door je vogeltje te belonen met wat lekkers (bijv gierst) en door zelf heel enthousiast te zijn kun je ze van alles leren.

Hoe weet je of je vogel blij is? ›

Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.

Wat betekent het als een vogel zich dik maakt? ›

Dik zitten wijst niet op een specifiek ziekte maar meer een teken dat de vogel zich ziek voelt. In deze informatiebrief lichten we dit fenomeen toe. Als vogels 'dik zitten' dan wijst dat bijna altijd op een probleem. De vogels zitten ineengedoken, zijn inactief en hebben de veren opgezet waardoor ze dikker lijken.

Welke kleur schrikt vogels af? ›

De kleur blauw schrikt namelijk vogels af en hierdoor wordt vogelsterfte door verstikking voorkomen. Er wordt gedacht dat vogels de blauwe netten zien als water, waardoor ze er niet in de buurt komen.

Kunnen vogels rood zien? ›

Niet alle dieren zien kleur. Maar de meeste vogels kunnen heel goed kleur zien. Vooral rood zien zij erg goed. Dat is handig wanneer zij voedsel zoe- ken want rood valt op tussen groene bladeren en groen gras.

Wat zeggen vogels tegen elkaar? ›

Vogelgezang en roepen

Daarnaast fluiten vogels korte roepen. Zoals een lokroep, eveneens om soortgenoten te lokken en soms om het territorium te verdedigen. Met een alarmroep waarschuwen vogels elkaar voor nakend gevaar. Dit zijn meestal korte, ijle geluiden die moeilijk te traceren zijn door roofdieren.

Hoe heet de baby van een vogel? ›

Een jonge vogel heet in het algemeen kuiken, maar wordt in BdL-kringen vaak kuuk genoemd.

Hoe lang kan een vogel zonder eten? ›

Hoe lang overleeft een vogel zonder eten? Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.

Kan een vogel zwemmen? ›

We noemen een vogel watervogel, als hij zijn voedsel voor- namelijk in of vlakbij het water vindt en als hij kan zwem- men. Er zijn vogels die wel veel in het water staan en lopen en er ook hun voedsel vinden, maar toch niet kunnen zwemmen, denk maar eens aan de Blauwe reiger.

Wat eet een koolmees allemaal? ›

's Winters eten de koolmezen veel zaden, zoals beukennoten. In het voorjaar en de zomer is het voedsel eiwitrijker en eten ze wat meer rupsen en andere insecten. Jonge koolmezen eten voornamelijk rupsen en als de gezinsplanning klopt, valt de geboorte samen met de 'rupsenpiek'.

Waar zijn koolmeesjes s nachts? ›

Het lijken misschien steeds dezelfde individuen, maar gedurende de winter zoeken koolmezen voedsel in groepen die van samenstelling kunnen wisselen. 's Nachts slapen de koolmezen individueel in nestkasten, indien die beschikbaar zijn. Zolang een koolmees niet verstoord wordt zal hij deze nestkast blijven gebruiken.

Wat is de vijand van de koolmees? ›

Verrassingsaanval Mezen hebben heel wat vijanden: roofvogels zoals valken en uilen en roofdieren zoals marters en katten en zelfs slan- gen.

Wat is het verschil tussen een mannetje en vrouwtje koolmees? ›

Bij koolmezen zijn mannetjes en vrouwtjes het makkelijkst te onderscheiden aan de hand van de zwarte streep over de borst en buik, de 'stropdas'. Bij mannetjeskoolmezen is deze streep dik en loopt ononderbroken door naar de onderkant van de staartbasis.

Hoe lok je een koolmees? ›

Een koolmees lokken naar je tuin

Wie vaker koolmezen in de tuin of op het balkon wil zien, kan daar wat voor doen. Plaats – naast nestkasten – voedselverstrekkers, zoals struiken met bessen of bomen met vruchten. Vergeet ook niet te zorgen voor plekjes met schoon water, waar de meesjes van drinken en in badderen.

Waar zijn de vogels als het regent? ›

Schuilen voor de storm

Laag, in de luwte van groenblijvende naaldbomen en in dichte hagen en riet. Daar zijn ze beschermd tegen regen en wind. Daarbij geldt: hoe lager hoe warmer. Holenbroeders, zoals mezen, schuilen ook in holtes.

Wat als een koolmeesjes steeds tegen het raam vliegt? ›

In het broedseizoen verdedigen vogels fel hun territorium. In het raam ziet de vogel een ándere vogel, niet wetende dat het natuurlijk zijn eigen spiegelbeeld is. Als een vogel zijn spiegelbeeld tegenkomt wordt er alles aan gedaan om deze 'indringer' weg te jagen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ray Christiansen

Last Updated: 15/01/2024

Views: 6040

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ray Christiansen

Birthday: 1998-05-04

Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

Phone: +337636892828

Job: Lead Hospitality Designer

Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.