Verken kastelen, kastelen en wijn in de Franse Vallei der Koningen (2023)

 • Reis
 • Kleine dorpen

Leef uw sprookjesdromen uit in de Loirevallei.

Door

Sara Ventiera

Gepubliceerd op 30-03-2023 om 16:52 uur

Er is een deel van Frankrijk dat eruitziet als een live-action sprookje. De Loire-vallei, bekend als de Vallei der Koningen, was in de 16e eeuw, op het hoogtepunt van de Franse Renaissance, de speelplaats en het huis van het Franse koningshuis. Ongeveer 300 historische kastelen - waaronder het voormalige huis en nu het graf van Leonardo da Vinci - torenen uit boven de 270 kilometer lange strook glooiende heuvels en wijngaarden langs de gelijknamige rivieroever. Het transportgebied wordt beschouwd als een zo belangrijk cultureel landschap dat een groot deel ervan (van Sully-sur-Loire tot Chalonnes) is aangewezen alsUNESCO werelderfgoed.

Het is duidelijk dat het eersteklas is voor geschiedenisfanaten, maar de vallei heeft nog steeds zijn charme behouden tot op de dag van vandaag, met tal van activiteiten om zelfs ons boerenvolk en de koning Lodewijk van de wereld van vandaag te vermaken.

De legendarische wijnregio biedt wijnmakerijen van wereldklasse (waaronder een steeds groter wordend contingent van op natuurlijke wijn gerichte producenten), fantastisch Frans eten, ongelooflijke plekken om te verblijven, een wereldberoemde fietsroute en fantastische uitzichten bij elke bocht. En het is slechts anderhalf uur rijden met de TGVParijs. Van eten en drinken tot fietsen tot nerds over geschiedenis, hier zijn de beste dingen om te doen in de Loire-vallei.

Explore Castles, Chateaux, and Wine in France’s Valley of Kings (1)

Bezoek unieke kastelen en kasteelbelevenissen

Waar je ook bent in de Loire-vallei, de kans is groot dat je een steen gooit en een kasteel raakt (het Franse woord voor kasteel). Er zijn er genoeg die een bezoek waard zijn, alleen al vanwege de pure schoonheid en geschiedenis, maar gezien de enorme hoeveelheid opties, kun je net zo goed een interessante manier vinden om dat te doen. Drink mousserende wijn in de tuinen vanChâteau D'Amboise, waar Da Vinci zijn laatste dagen doorbracht en nu begraven ligt. Loop na je fles door de stad naarChateau du Clos Lucé, het voormalige huis van de OG Renaissance Man dat is omgevormd tot een museum dat aan hem is gewijd. Pak dan een lunch à la prix fixe bijHet slot(bel om te reserveren).

Als u wilt slapen als echte vorsten, boek dan een verblijf op grond vanChambord-kasteelbijEstafette van Chambord, neoklassiekHotel Château du Grand Lucé, 15de eeuwKasteel van Rivau, of bij de graven van Eleonora van Aquitanië en haar echtgenoot Hendrik II opHotel Fontevraud, binnen gezetAbdij van Fontevraud. Deze laatste stelt bezoekers in staat om 's nachts over het terrein te wandelen nadat de historische site voor het publiek is gesloten en beschikt over een museum voor moderne kunst (alleen overdag geopend) met bijna 900 werken van kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw, waaronder Henri de Toulouse- Lautrec, Edgar Degas, Maurice de Vlaminck en Albert Marquet.Domein van Chaumont-sur-Loireis een ander kasteel dat indrukwekkende moderne kunst biedt naast middeleeuwse architectuur.

Explore Castles, Chateaux, and Wine in France’s Valley of Kings (2)

Nip je een weg door de beroemde wijnen van de regio

De Loire-vallei is al lang een gerespecteerd wijngebied en er zijn talloze wijnhuizen die de moeite van het bekijken waard zijn. Het gebied is echter een epicentrum geworden van de natuurlijke wijnbeweging met een nieuwe generatie wijnboeren die zich richten op biologische landbouw en lage-interventietechnieken. Als dat jouw ding is, overweeg dan om proeverijen te boeken bijDe Tiphaine-schuurin de buurt van Amboise,Bretons domein's La Dilettante-winkel in Chinon,Domaine Delaportein Chavignol, of kom langsVan François ChidaneDe ongebruikelijke kelder in Montlouis-sur-Loire.

Als rondhangen met het proeven van vlucht na vlucht niets voor jou is, bieden een aantal wijnhuizen andere ervaringen om mee te gaan met je dag drinken. Zet je hersenen aan het werkPierre en Bertrand Couly's wijn-ontsnappingsspel, of meld je aan voor een leuke oenologiecursus opDomein FL, georganiseerd door de huissommelier die een schokkende gelijkenis vertoont met Martin Short inVader van de bruid. Probeer je eigen wijn te blenden in de voormalige kapel vanChateau de la Ragotiere. Of kijk hoe de kastelen voorbij rollen onder het genot van een glas wijnboottocht with winemaker David Retiveau of Domaine des Champs Fleuris.

Explore Castles, Chateaux, and Wine in France’s Valley of Kings (3)

Duik in lokale culinaire specialiteiten

Net als elke andere regio in Frankrijk heeft de Loirevallei een aantal lokale specialiteiten. Een van de meest bekende zijn de Atlantische oesters en zeevruchten in combinatie met Muscadet, een wijn uit de subregio van de Loire die de Melon de Bourgogne-druif benadrukt. Probeer het bijDe cicade, een brasserie uit 1895 met een prachtig art nouveau-interieur, in Nantes.

Tarte Tatin, de geliefde omgekeerde appeltaart die over de hele wereld bekend is, komt ook uit de Loire. Bij de meeste restaurants staat het op het menu, maar als je er zelf mee aan de slag wilt, overweeg dan om je aan te melden voor een kookles op basis van wijn bijChâteau Gaudrelle. De chef-koks hier laten andere klassiekers zien die lokale ingrediënten benadrukken, zoals Sainte-Maure de Touraine, een van de vijf Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) geitenkaasvariaties. (Zorg er ook voor dat u kaasplankjes probeert, waar u ook eet.)

Nogmaals, zoals overal in Frankrijk, worden lokale producten vereerd in de hele Loire-vallei, die ook de bijnaam "De tuin van Frankrijk" heeft gekregen. Dit is niet alleen te danken aan de overvloed aan wijngaarden, maar ook aan de eigenlijke tuinen, boomgaarden en ruime landbouwgrond. Een opvallende bestemming om de lokale producten te proeven isHet tuindersrestaurant, waar chef-koks vaste menu's serveren met ingrediënten uit hun eigen tuin in een hergebruikt treinstation in Ligré, vlak bij de stad en (natuurlijk) het kasteel van Chinon.

Explore Castles, Chateaux, and Wine in France’s Valley of Kings (4)

Fiets over de Loirevallei-fietsroute

De Loire op de fietsis een fietsroute van bijna 500 mijl die het westelijke deel van de EuroVelo 6-route vormt en de Zwarte Zee met de Atlantische Oceaan verbindt. Fietsers maken vaak meerdaagse tochten langs de zandige oevers en eilanden van de rivier terwijl ze genieten van het uitzicht op de met kasteel bedekte, met wijnranken begroeide hellingen die aan beide kanten oprijzen. Er zijn verschillendetouroperatorsdie inclusieve pakketten aanbieden; het is echter een vrij gemakkelijke route om zelf uit te stippelen, als je uitkijkt naar hotels en restaurants met de "Loire op de fiets" etiket.

Explore Castles, Chateaux, and Wine in France’s Valley of Kings (5)

Bekijk de vallei in vogelvlucht vanuit een heteluchtballon

Geïnteresseerd om de kastelen, rivier en wijngaarden van de Loire vanuit een ander perspectief te bekijken? Als je geen hoogtevrees hebt of in de lucht zweeft zonder een gewone vliegtuigmotor, overweeg dan om eenheteluchtballonrijden. Trips beginnen in Gennes-Val-de-Loire (tussen Angers en Saumur) en dobberen over de kastelen van Saumur, Brissac en andere voordat ze weer landen op verschillende punten langs de rivier, afhankelijk van uit welke richting de wind waait.

Explore Castles, Chateaux, and Wine in France’s Valley of Kings (6)

Verblijf in unieke hotels en Airbnbs

De Loire-vallei biedt tal van kastelen die zijn omgebouwd tot luxe hotels; het beschikt echter ook over andere unieke accommodaties die op zichzelf al een reis waard zijn.

Hotel Le Gaimontis een door een familie gerund landgoed, waarvan een deel direct is uitgehouwen in de tufsteen die grenst aan het maison (d.w.z. huis). Het man-en-vrouw-team dat het beheert, is warm en gastvrij en biedt gasten een stevig ontbijtaanbod en mogelijk een mezcal-nitecap voor degenen die willen rondhangen in de goed ontworpen woonkamer.

Retiveau, de wijnmaker die riviercruises met wijnproeverijen aanbiedt op zijn traditionele Gabare-boten met ondiepe bodem, biedt een ander soort verblijf. De eigenaarverhuurt zijn beide schepenvoor overnachtingen aan de rand van de rivier met prachtig uitzicht op de dorpen Candes en Montsoreau en hun kasteel.

Er is ook een geheelgrot categorievoor de regio op Airbnb. Waar je ook verblijft, de kans is groot dat het niet ver is van een aantal dromerige uitzichten op het kasteel.

Wil je meer sensatie? Volg ons opInstagram,TikTok,Twitteren,Facebook,Pinterest, EnYouTube.

Sara Ventierais een voormalig redacteur bij Thrillist.

FAQs

Verken kastelen, kastelen en wijn in de Franse Vallei der Koningen? ›

En het is waar, in Frankrijk staan heel veel kastelen, van bouwvallen uit de tiende eeuw tot negentiende-eeuwse luxueuze lustoorden. Het bekendste kastelengebied is de Loire. Hier staan niet alleen heel veel kastelen, maar ook de mooiste die je in Frankrijk kan vinden.

Waar zijn de meeste kastelen in Frankrijk? ›

En het is waar, in Frankrijk staan heel veel kastelen, van bouwvallen uit de tiende eeuw tot negentiende-eeuwse luxueuze lustoorden. Het bekendste kastelengebied is de Loire. Hier staan niet alleen heel veel kastelen, maar ook de mooiste die je in Frankrijk kan vinden.

Waarom zijn er zoveel kastelen in Frankrijk? ›

Tijdens de Renaissance waren koningen dol op de Loirevallei en vestigden hun hof in de kastelen. Dit kun je bijvoorbeeld nog terug zien in de koninklijke kastelen van Amboise, Langeais en Chinon. De familieleden van de vorsten vestigden zich ook aan de oevers van de Loire, om zo dicht mogelijk bij de koning te wonen.

Wat is het beroemdste kasteel van Frankrijk? ›

#1 Château de Versailles

Op een lijst van mooiste kastelen in Frankrijk mag het overdadige Château de Versailles niet ontbreken. Ooit was dit de hoofdwoning van de Franse koningen, tegenwoordig is het na de Eiffeltoren de meest bezochte toeristische plek van het land.

Wat is het mooiste kasteel? ›

De nummer één is… het kasteel Hochosterwitz in Oostenrijk! Dit bijzondere kasteel verdient de eerste plek voor de mooie route naar de burcht toe.

Hoeveel kastelen zijn er nog in Frankrijk? ›

Er wordt geschat dat er 45.000 kastelen in Frankrijk zijn. Er zijn 35.000 gemeenten.

Waar vind je de meeste kastelen? ›

België, het land van kastelen. Ondanks de grootte, heeft ons Belgenlandje de meeste kastelen per vierkante kilometer ter wereld. Je kan maar liefst 3000 verschillende kastelen bezichtigen of even rondkuieren in de prachtig omliggende tuinen.

Welk land heeft de meeste kastelen ter wereld? ›

De plek met de meeste kastelen is Wales, waar je meer van deze imposante bouwwerken per vierkante kilometer vindt dan waar dan ook in Europa.

Waar staan de meeste kastelen in Nederland? ›

Gelderland telt de meeste publiek toegankelijke kastelen in Nederland en Kasteel Doorwerth behoort terecht tot de populairste.

Wie heeft kastelen bedacht? ›

De eerste kastelen werden tussen 800 en 1000 na Christus gebouwd. In die tijd maakten de Noormannen de kusten van Europa onveilig: ze plunderden dorpen en boerderijen. De mensen waren bang en probeerden hun woning en hun land tegen de indringers te beschermen. Sommigen bouwden een wal of muur om hun huis.

Hoe zijn kastelen ontstaan? ›

De eerste kastelen waren van hout. Ze bestonden uit een houten toren met daaromheen een wal van aarde en een gracht. Bovenop die wal stond meestal een hek van houten palen met scherpe punten. Later kwamen er kastelen van steen.

Hoe zijn de kastelen ontstaan? ›

Kastelen werden gebouwd voor rooftochten in vijandelijk gebied en militaire aanvallen. Door de rooftochten kon er worden ingeschat hoe sterk/zwak de vijand was. Pas in het de late Middeleeuwen, diende het kasteel als een versterkt herenhuis. De kastelen zijn met name in de middeleeuwen ontstaan.

Wat is het oudste kasteel ter wereld? ›

Windsor mag dan het oudste kasteel ter wereld zijn (900 jaar), dit optrekje is nog steeds favoriet bij de Britse koninklijke familie. Zo gaat The Queen hier in de weekenden en tijdens de zomermaanden regelmatig onder zeil.

Wat is het grootste kasteel van de wereld? ›

Malbork, ook wel bekend als Slot Mariënburg, is het grootste kasteel ter wereld. Je vindt dit kasteel in het gelijknamige plaatsje Malbork in het noorden van Polen, vlakbij de stad Gdansk. Het kasteel is gebouwd in 1274 en werd vanwege de toenemende grootte van het leger gedurende de jaren steeds verder uitgebouwd.

Wat is het grootste kasteel van Europa? ›

HET KASTEEL VAN SEDAN: HET GROOTSTE FORT VAN EUROPA

Dankzij het fort kan Sedan zijn onafhankelijkheid bewaren tijdens de godsdienstoorlogen die vele jaren zullen woeden. De burcht heeft de conflicten uit de 20e eeuw ongeschonden doorstaan en biedt de bezoekers vandaag een indrukwekkend staaltje militaire architectuur.

Wat is het oudste kasteel in Nederland? ›

Het oudste nog bewoonde kasteel in Nederland is kasteel Vorden. De eigenaresse verzamelt spullen uit de tijd dat het kasteel nog voor de jacht gebruikt werd. Kasteel Vorden is tevens het startpunt voor de Achtkastelenroute in de Achterhoek.

Welke kastelen zijn gratis? ›

Naast de hierboven genoemde kastelen, kun je ook de volgende Nederlandse kastelen gratis bezoeken met de Museumkaart: Kasteel Cannenburch, Kasteel Huis Bergh, Kasteel Rosendael, Kasteel Hoensbroek, Kasteel Amerongen, Kasteel Hernen, Museum Kasteel Wijchen, Kasteel Het Nijenhuis, Kasteel Radboud, Kasteel Duivenvoorde, ...

Hoe heet de eigenaar van een kasteel? ›

Kasteelheer - definitie - Encyclo.

Waarom worden er geen kastelen meer gebouwd? ›

Vanaf de 12e eeuw worden er soms stenen kastelen op gebouwd. Na de 13e eeuw neemt het aantal af vanwege nieuwe ontwikkelingen van vormen van het versterken van een gebouw. Er zijn aanvalsmottes, verdedigingsmottes en mottes met een residentiële functie. Een andere naam voor een motte is vliedberg.

Wie woonde er vroeger in kastelen? ›

Alleen de kasteelheer en zijn gezin woonden in het kasteel. De ridders woonden wel bij het kasteel in de buurt, maar niet erin. Zij wonen namelijk in de barakken van de voorburcht.

Hoe oud zijn kastelen? ›

Ongeveer 1000 jaar geleden begonnen de rijke en machtige heersers in Nederland hun huizen te versterken om zich tegen de vijand te beschermen. Deze versterkte huizen waren de eerste kastelen. De Nederlandse kastelen waren bijna allemaal van hout.

Hoeveel kastelen zijn er? ›

Verspreid over het hele land vind je ongeveer 700 kastelen, waarvan veel al dateren uit de Middeleeuwen. In dit blogartikel lees je meer over dé mooiste kastelen en burchten die een bezoekje waard zijn!

Wat is het grootste kasteel van Nederland? ›

Kasteel de Haar is het grootste kasteel van Nederland en ligt vlak buiten Utrecht en slechts een half uur rijden van Amsterdam. Het heeft alles wat je van een kasteel verwacht; torens en transen, grachten, poorten en ophaalbruggen. Daarnaast heeft Kasteel de Haar prachtige tuinen en vele kunstschatten.

Waar zijn Belgen het beste in? ›

 • Wafels. Eigenlijk zouden we hier al kunnen stoppen, want wat kan in godsnaam wafels nog overtreffen?
 • Frietjes. Of je er nu stoofvleessaus, ketchup of jopisaus op doet, die smakelijke knapperige frietjes zijn van Belgische makelij. ...
 • Mayonaise. ...
 • Bier. ...
 • Chocolade. ...
 • Speculoos. ...
 • Kuifje. ...
 • De Smurfen.
Jan 28, 2017

Waarom zijn er zoveel kastelen in Limburg? ›

Limburg heeft een hoge kasteeldichtheid door een roerig verleden. Vroeger bouwden kasteelheren niet alleen hun optrekje om in te wonen, maar ook om hun territorium te verdedigen. Dit kwam doordat er machtsgebieden dwars door Limburg liepen.

Waarom heeft Belgie veel kastelen? ›

Antwerpen was met 70.000 inwoners de tweede grootste stad in Europa. Amsterdam had er toen 12.000. Brugge nog vroeger, was een welvarend handelscentrum en ga maar door. Dus Vlaanderen had geld en een bevolking en kon kastelen bouwen.

Welk kasteel is de mooiste van Nederland? ›

Kasteel Hoensbroek mag zich het 'Allermooiste kasteel van Nederland' noemen. Een vakjury koos het Limburgse kasteel uit een top 5 waar ook Kasteel Westhove (ZL) , Kasteel de Haar (UT), Kasteel Huis Bergh (GD) en Kasteel Doorwerth (GD) in stonden.

Welk land heeft het grootste aantal kastelen in verhouding tot haar oppervlakte? ›

Wist u dat België het grootste aantal kastelen per vierkante meter ter wereld telt? Die kastelen zijn stille getuigen van de levensstijl van onze voorvaderen en de geschiedenis van onze contreien. Ze maken deel uit van ons erfgoed.

Waarom zijn er zoveel kastelen in Gelderland? ›

"Gelderland is een echte kastelenprovincie. Dat komt omdat wij in de middeleeuwen een eigen vorstendom waren. Die vorsten bouwden de kastelen als hun huis. In kasteel Rosendael woonde bijvoorbeeld de Hertog van Gelre.

Wat is het verschil tussen een burcht en een kasteel? ›

Een burcht is een versterkt kasteel. De extra versterking bestaat meestal uit een droge of natte gracht (met valbrug) een een zware stenen ommuring. Gewoonlijk ligt een burcht op een rots of bergtop om het gevaar te kunnen zien aankomen.

Wat is de definitie van een kasteel? ›

Het woord kasteel is afgeleid van het Latijnse 'castellum', dat fort of toevluchtsoord betekent. Een kasteel verrees soms op de plek van een castellum als zelfstandig en verdedigbaar versterkt bouwwerk. Het werd ook als woonhuis benut, vaak door een betrekkelijk kleine groep mensen.

Hoe leefden mensen in een kasteel? ›

Het leven in een kasteel

Vaak kwamen veel mensen samen in de grote zaal van een kasteel. Daar werd met veel mensen gegeten of werden zaken geregeld. Het draaide in de middeleeuwen niet alleen om vechten. Het dagelijkse leven speelde zich vooral af in de grote zaal.

Hoeveel kastelen waren er in de middeleeuwen? ›

Op deze website worden ruim 1300 (middeleeuwse) kastelen beschreven.

Wat is een kasteel in het Engels? ›

kasteel {het}

castle {znw.}

Welk synoniem voor het kasteel? ›

burcht, chateau, slot, vesting. als synoniem van een ander trefwoord: burcht (zn) : bolwerk, burg, kashba, kasteel, paragoge, ridderslot, slot, sterkte.

Hoe werden kastelen verwarmd? ›

Kastelen en landhuizen werden voornamelijk verwarmd door open haarden en later door kachels. Meestal werd er echter maar in een deel van de vertrekken gestookt.

Welke beroepen zijn er in een kasteel? ›

Metselaars, timmerlui, stalknechten, ridders, bakkers, bedienden, kooplui, minstrelen en natuurlijk de koning zelf. In Aan het werk in het kasteel komen al deze beroepen voorbij. Sommige zijn er niet meer, maar heel veel bestaan nu nog steeds.

Hoeveel kastelen heeft koningin Elizabeth? ›

Houd altijd de website in de gaten van de bezoekersattractie. Te bezoeken koninklijke residenties: Buckingham Palace, Kensington Palace, Windsor Castle, Sandringham, Palace of Holyroodhouse, Balmoral Castle en Hillsborough Castle.

Hoelang duurde het bouwen van een kasteel? ›

Het duurde meestal twee jaar om een kasteel te bouwen. Maar met echt grote kastelen waren de bouwers soms wel tien jaar of langer bezig. Van de houten kastelen is er niet één bewaard gebleven. Van de stenen kastelen bestaan er nog ongeveer driehonderd.

Wie ligt er begraven in Windsor? ›

In en onder de kapel bevindt zich de rustplaats van elf Britse monarchen: Edward IV, Henry VI, Henry VIII, Karel I, George III, George IV, William IV, Edward VII, George V, George VI en Elizabeth II. Onder de vloer van het koor werd ten tijde van Hendrik VIII een kleine vierkante grafkelder gebouwd.

Wat is het mooiste kasteel van Duitsland? ›

Het mooiste kasteel van Duitsland is Schloss Neuschwanstein in Beieren. Het is een van de meest geliefde bezienswaardigheden van het land en werd als voorbeeld gebruikt voor het sprookjeskasteel van Disneyland.

Wie woonde het langst in het klein kasteel? ›

Gevaert Willemszoon van Doerne is de oudst bekende heer van Deurne die er met zekerheid heeft gewoond, zo rond 1380-1390.

Is Kasteel de Haar het grootste kasteel van Nederland? ›

Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland!

Welk kasteel ligt bij Utrecht? ›

Top 5 Kastelen in Utrecht

Landgoed Zuylestein. Slot Zeist. Kasteel Loenersloot. Kasteel Woerden.

Wat is het grootste kasteel van Duitsland? ›

Met een lengte van meer dan 1000 meter, is Kasteel Burghausen ('Burg zu Burghausen') een van de meest indrukwekkende en grootste kasteelcomplexen in Duitsland en zelfs Europa.

Welk kasteel ligt vlakbij Utrecht? ›

Kasteel de Haar Utrecht - Ontdek de bijzondere verhalen!

Welk land heeft de meeste kastelen per vierkante meter? ›

België telt in totaal maar liefst drieduizend kastelen en heeft daardoor het wereldrecord op zijn naam voor het grootste aantal kastelen per vierkante meter.

Heeft Nederland kastelen? ›

In Nederland kan je heel wat bijzondere kastelen en burchten bewonderen. Meestal heb je nog eens het voordeel dat niet alleen het kasteel een lust voor het oog is maar ook de natuurrijke omgeving waarin ze staan. Verspreid over het hele land vind je ongeveer 700 kastelen, waarvan veel al dateren uit de Middeleeuwen.

Wat is het oudste kasteel van de wereld? ›

Windsor mag dan het oudste kasteel ter wereld zijn (900 jaar), dit optrekje is nog steeds favoriet bij de Britse koninklijke familie. Zo gaat The Queen hier in de weekenden en tijdens de zomermaanden regelmatig onder zeil.

Wat zijn de mooiste kastelen van Nederland? ›

De mooiste kastelen in Nederland
 1. Kasteel de Haar. Het grootste en misschien wel mooiste kasteel van Nederland is kasteel de Haar in Haarzuilens. ...
 2. Kasteel Groeneveld in Baarn. ...
 3. Kasteel Twickel in Delden. ...
 4. Kasteel Warmelo. ...
 5. Kasteel Doorwerth. ...
 6. Kasteel Ammersoyen. ...
 7. Kasteel Staverden. ...
 8. Kasteel Doornenburg.

Hoe zijn de eerste kastelen ontstaan? ›

De eerste kastelen waren eigenlijk versterkte huizen. Tussen 800 en 1000 na Christus trokken de Noormannen plunderend langs de kusten van Europa. Rijke mensen bouwden daarom dikke muren om hun huis. Zo konden de Noormannen minder makkelijk binnenkomen.

Waarom zoveel kastelen in Vorden? ›

Rondom Vorden op de landgoederen staan buitens, waarvan er acht de geschiedenis van een kasteel hebben. Het bezit van zo'n kasteel was belangrijk omdat je dan ridder kon worden en belangrijke functies in het bestuur kon gaan bekleden. De oudste delen die soms 700 jaar oud zijn, vind je nog terug in een aantal kastelen.

Hoeveel kastelen zijn er in Gelderland? ›

Gelderland, de grootste provincie van Nederland, is rijk aan kastelen. Hoewel er al veel is gepubliceerd over Gelderse kastelen, bestond tot nu toe geen volledig overzicht van de circa 390 middeleeuwse kastelen en adellijke huizen, waarvan er nog zo'n 170 bestaan.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dean Jakubowski Ret

Last Updated: 17/10/2023

Views: 6405

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dean Jakubowski Ret

Birthday: 1996-05-10

Address: Apt. 425 4346 Santiago Islands, Shariside, AK 38830-1874

Phone: +96313309894162

Job: Legacy Sales Designer

Hobby: Baseball, Wood carving, Candle making, Jigsaw puzzles, Lacemaking, Parkour, Drawing

Introduction: My name is Dean Jakubowski Ret, I am a enthusiastic, friendly, homely, handsome, zealous, brainy, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.